Haza-21
genealogie op de kaart !

Inhoud

Productbeschrijving
De laatste wijzigingen
Technische documentatie
Haza-21 v3 geregistreerde versies
Haza-21 v3 probeerversie
Haza-21 v3 MDAC update
Haza-21 v3 MS Jet update
Haza-21 conversie v2 naar v3
Gebruikersforum (mailing-lijst)
Kadastrale atlassen
Haza-21 en het Nationaal Digitaliseringsplan voor de Archieven

Haza-21 v3 geregistreerde versies

Haza-21 v3 wordt in twee versies geleverd. Een CD-ROM versie en een Internetversie.

CD-ROM versie

Deze versie is bedoeld voor de gebruikers die geen Internetaansluiting hebben.

Internetversie

Via Internet moet u eerst zelf de probeerversie van Haza-21 eenmalig downloaden en ontvangt u van ons per e-mail uw persoonlijke licentiesleutel. Met de licentiesleutel zal de probeerversie worden gepromoveerd tot een geregistreerde versie. Daarna zal het programma met behulp van een 'live update' programma een jaar lang automatisch worden vervangen als er een nieuwe versie beschikbaar is.

(Als deze knop bij u niet functioneert, ga dan naar de download pagina).

Het 'live update' programma vereist WinSock versie 2. Vanaf Windows 98 gaat dat automatisch goed, maar bij Windows 95 bestaat de kans dat daar nog WinSock versie 1 aanwezig is. In dat geval moet bij Microsoft een update voor WinSock worden opgehaald.


Haza-21 v3 probeerversie

Het programma

Haza-21 v3 is een levend programma, waarvan hier regelmatig nieuwe versies beschikbaar komen.

De probeerversie is beperkt tot 40 in te voeren personen. Via HZC- en Gedcom-import kunt u echter bestanden van onbeperkte grootte inlezen. Maar bestanden groter dan 40 personen zijn daarna niet meer te wijzigen. (HZC-files zijn export-files uit het DOS-programma Haza-Data.)

De te downloaden file is een 'self extracting file'. De installatie van Haza-21 v3 heeft geen Setup programma nodig, maar gebeurt met een 'self extracting file'. U hoeft dus niets meer zelf uit te pakken, maar slechts het programma 'probeerhaza' te starten. Dit mag gerust gebeuren in een map waar een oudere versie van Haza-21 v3 staat. De eerste keer dat Haza-21 start, kan dat enige tijd duren. Dat komt o.a. doordat de database moet worden opgebouwd.

De installatie van de nieuwe versie en de conversie van bestaande databases zal geheel automatisch gebeuren. Alleen moet u zelf desgewenst een snelkoppeling maken (naar Flexpoint.exe).

Als u al in het bezit bent van een licentiesleutel, dan kunt u het beste gebruik maken van het 'live update' programma Haza21. Als deze echter bij u nog niet goed functioneert, dan kunt u ook de probeerversie downloaden. Maar dan dient u na de installatie uw sleutel opnieuw naar de map te kopiëren waarin Haza-21 v3 is geplaatst.

Vergeet niet om ook de documentatie te downloaden.

(Als deze knop bij u niet functioneert, ga dan naar de download pagina).

MDAC

MDAC staat voor Microsoft's Data Access Components, een onderdeel van Windows. In veel gevallen zal het nodig zijn om een recente versie van MDAC te downloaden. Haza-21 zal dat voor u controleren. Als er een juiste versie is gevonden, kunt u het versienummer zien op het hoofdscherm van Haza-21.

De te downloaden file vind u op de Nederlandse website van Microsoft. Daar kiest u: MDAC 2.7 RTM Refresh (ca. 5 megabyte). Denk er wel om, dat u de juiste taal kiest! Deze update kijkt zelf welke Windows-versie u heeft en installeert daar de nieuwe MDAC.

MS Jet

Ondanks de installatie van MDAC 2.7 kan het gebeuren dat Haza-21 vlak na de start stukloopt, vaak met de melding "Klasse niet geregistreerd". Dat zal dan meestal het gevolg zijn van een te oude versie van MS Jet. De oplossing is dan om ook dit onderdeel van Windows te vervangen door een recente versie.

De te downloaden file vind u op de Nederlandse website van Microsoft. Daar kiest u de de update afhankelijk van uw windows versie.

Documentatie

De documentatie wordt geleverd in de vorm van PDF-files. Deze kunnen vanuit Haza-21 via de Help-functie worden gelezen, mits u Acrobat Reader op uw PC heeft staan. De documentatie is nog verre van compleet, maar zal op korte termijn worden uitgebreid. Teneinde de werking van het programma goed te begrijpen, adviseren we u om als eerste de Basishandleiding goed te bestuderen.

De PDF-files zijn ingepakt in een zelf-uitpakkende zip-file, die kan hier worden gedownload. De zip-file dient te worden uitgepakt in de map waarin Haza-21 staat (bij voorkeur in c:\Haza21v3).


Haza-21 conversie v2 naar v3

De conversie van de genealogische gegevens uit Haza-21 v2 prerelease naar Haza-21 v3 dient als volgt te gebeuren. De conversie gebeurt in twee stappen:

V2Convertor

Met een apart programma V2Convertor.exe wordt de de gegevens uit de Haza-21 Paradox database gelezen en geschreven naar SDF- en een BLB-file in het formaat voor Haza-21 v3.

Het programma V2Convertor.exe van 26 januari 2004 kan hier worden gedownload, maar het komt bij geregistreerde gebruikers automatisch binnen via de 'live update'.

Als u het programma V2Convertor start, moet u eerst via een Windows bladerfunctie de gewenste database-map van Haza-21 v2 opzoeken. En dan start u de conversie. Het resultaat zijn dan twee files met als naam de naam van de oude database, voorafgegaan door "v2_".

Als u in Haza-21 v2 meerdere databases had, dient u de conversie voor iedere database opnieuw uit te voeren.

Let op: de versie van 6 mei is bij grote databases aanzienlijk sneller dan voorgaande versies. Het duurt nu nog maar 10 tot 20 procent van de tijd in de oude versies.

Import in Haza-21 v3

Zorg dat u een nieuwe database opent, want eventueel aanwezige gegevens worden geheel overschreven.

De SDF- en de BLB-file dienen in Haza-21 v3 te worden ingelezen via [Bestanden], [Import databases], [Conversie van Haza-21 versie 2 (vervanging)].
Met een bladerfunctie wordt naar SDF-files gezocht waarvan de naam begint met "v2", de bijbehorende BLB-file wort automatisch verwerkt.


Gebruikersforum (mailing-lijst)

Voor de gebruikers van Haza-21 is een mailing-lijst beschikbaar op Yahoo. Deze lijst is bedoeld om ervaringen uit te wisselen met andere Haza-21 gebruikers. En natuurlijk horen wij graag uw opmerkingen en wensen voor de komende volledige versie.

Op de site van Yahoo kunt u zelf instellen of u de berichten individueel wenst te ontvangen, of dagelijks een "digest" en geheel niet. Op die site kunt u ook het archief met alle berichten bekijken,

U kunt u op deze mailing-lijst abonneren via onderstaand formulier.

Abonneer u hier op de Haza-21 lijst
Powered by groups.yahoo.com

Kadastrale atlassen

Kadastrale 'atlassen' worden op dit moment op veel plaatsen vervaardigd met Haza-21 Goederen. Doordat ze gemaakt worden met de Goederen Plus-versie kunnen de databases in een zodanige vorm worden geëxporteerd, dat ze in alle versies van Haza-21 kunnen worden geïmporteerd. Deze aantallen records tellen niet mee voor het maximum in uw licentie.

Hieronder volgt een overzicht van de in ontwikkeling zijnde en de actueel beschikbare kadastrale gemeenten en waar u die kunt bestellen.
Graag horen we van u als er atlassen klaar zijn, maar ook als ze nog in bewerking zijn.

Fryslân
Plaats Uitgever
alle gemeenten in de provincie In bewerking bij de Fryske Akademy.
Drenthe
Plaats Uitgever
alle gemeenten in de provincie In bewerking bij plaatselijke historische verenigingen. Coördinatie door het Drents Archief.
Noord-Holland
Plaats Uitgever
Broek op Langedijk
Harenkarspel
Koedijk
Noord-Scharwoude
Oudorp
Oudkarspel
Sint Maarten
Sint Pancras
Warmenhuizen
Zuid-Scharwoude
In bewerking bij de Stichting COOG. Het primaire doel van deze stichting is het verzamelen van de veldnamen. Daartoe zijn alle transportactes van het gebied het Geestmerambacht getranscribeerd. Ten aanzien van het eindproduct: de Stichting COOG brengt boeken uit over de veldnamen, maar daarin wordt wel een overzicht van de eigenaren van 1832 verwerkt. Na het invoeren van alle OAT gegevens zou een kadastrale CD tot de mogelijkheden behoren.
Informatie bij Marianne Teunis mjteunis@hetnet.nl
Noord-Brabant
Plaats Uitgever
Berkel-Enschot
Esch
Haaren
Moergestel
Oisterwijk
CD-ROM "Een kadastrale onderneming". Met daarbij uitgebreide documentatie over het Kadaster in Noord-Brabant. Een gezamenlijke uitgave van het Rijksarchief in Noord-Brabant, de Stichting Brabants Heem en de Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening.
Besteladres: brg.brabant@wxs.nl
Eersel
Duizel
Steensel
Gereed, informatie bij G.H. Gispen
gispengh@wxs.nl
Vessem
Wintelre
Knegsel
In bewerking, informatie bij G.H. Gispen
gispengh@wxs.nl
Oerle
Veldhoven
Zeelst
Blaarthem
(Blaarthem is een deel van kadastrale gemeente Gestel).
Gereed, informatie bij Jos Kastelijns, Begijnstraat 3, 5503XX Veldhoven.
j.kastelijns@hccnet.nl

De kadastrale atlas van Oerle, Veldhoven en Zeelst in 1832 wordt op dit moment ook in boekvorm uitgegeven. 24 plattegronden op A3 fomaat en in kleur. Inschrijven voor 31 maart 2002. Kosten 57,00 euro.
Schijndel Gereed, informatie bij Wil van de Ven
wilisonline@kpnplanet.nl
Werkendam
De Werken
Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.
In bewerking, informatie bij Valentine Wikaart wikaart@worldonline.nl
België
Plaats Uitgever
Oud-Turnhout In bewerking, informatie bij Wim van Hout
wim.van.hout@pi.be